Byen Pomuch ligger i det nordlige område af Campeche, på det område, der er kendt som Camino Real. Dette område af statsgeografien er det med den største oprindelige tilstedeværelse og arvinger af de vigtigste Maya-træk; det er her år efter år det berømte ritual om rengøring af knoglerester udføres.

Denne praksis har ingen historie om hvornår eller hvordan den begyndte; men generation efter generation er det blevet praktiseret blandt Pomuch-familier, der en gang om året renser deres afdødes knogler.

Abelardo er søn af Do .a Leticia Castillo, begge kom for at rense skeletresterne af Do .a Minerva, “Chich.”, hvilket betyder bedstemor i Maya, og andre slægtninge, der hviler den familiekrypt.

Ritualet, forklarer Abelardo, består af følgende: først bliver benhusene rengjort, det vil sige kasserne, der indeholder resterne, og et nyt mantel er placeret på dem.

Derefter beder man om tilladelse til at røre knoglerne. Med en børste i hånden og en flaske alkohol fortsætter vi med at rense resterne af, hvad der var fødder og ben, for senere at tage dem, der svarer til det midterste område af kroppen og torso og derefter armene.

Med rengøringen af kraniet er, når samtalen med den, der var hans bedstemor, begynder, i det øjeblik beder Abelardo ham om familien for at tage sig af dem. De diskuterer også, hvordan de har gjort, og når det er ved at ende, bede dig om at give dem i marken.

Til sidst beder han en sidste bøn og lægger kraniet i kassen, for at pakke resterne sammen med det nye tøj, og placere dem igen i deres benhuse.

Skriv et svar